Otsoni ja otsonivesi

Otsoni on kolmesta happiatomista koostuva korkean energiatason, epävakaa molekyyli (O3). Ylimääräinen happiatomi yrittää yhdistyä minkä tahansa kanssa tilan vakauttamiseksi. Kun se kohtaa taudinaiheuttajia ja mikro-organismeja, kuten bakteereja, alkueläimiä, viruksia, leviä ja biofilmejä, ja orgaanista jätettä tai ympäristön epäpuhtauksia, otsoni reagoi antimikrobisena hapettimena.

Otsoni on voimakkain kaupallisesti saatavilla oleva antimikrobinen hapetin. Kun otsonikaasu liuotetaan veteen, se tappaa voimakkaaseen hapetuksen perustuen taudinaiheuttajat, mikro-organismit, tuhoaa orgaaniset epäpuhtaudet, hajottaa epäorgaaniset epäpuhtaudet, tappaa biofilmit ja hajottaa klooriamiinit. Tästä syystä otsonia hyödynnetään laajalti muun muassa veden desinfioinnissa.

otsoniveden käyttökohteet

Otsonia voidaan tuottaa johtamalla ilmaa tai happea joko UV-valon tai sähköenergiakentän läpi, josta sähkön hyödyntäminen on vallitseva tuotantotapa. Tätä otsonin tuotantotapaa kutsutaan ns. koronapurkausmenetelmäksi. Otsonia on mahdollista tuottaa sähköenergiaa hyödyntämällä elektrolyyttisesti myös puhtaasta vedestä, jolloin sivutuotteena otsonin lisäksi tuotetaan pieniä määriä vetyä.

SauvO3 Oy tuo maahan muun muassa BES konsernin laitteita, joissa otsoni tuotetaan elektrolyyttisesti puhtaasta vedestä niin sanotusta epäsuoralla menetelmällä, iEOG, (indirect Electrolytic Ozone Generator) jossa pieni määrä siemenvettä johdetaan PEM-kennoon otsonikaasunmuodostukseen ja otsonikaasu liuotetaan joko samassa laitteessa tai toisen liitettävän laitteen avulla suurempaan vesivirtaukseen. Teknologia on maailmanlaajuisesti tunnustettu olevan selkeästi kaikkein tehokkain tapaa tuottaa korkeita otsonipitoisuuksia pieniin ja keskisuuriin kaupallisiin sovelluksiin ilman haittoja, joita liitetään perinteisiin otsonintuotantotapoihin. Tätä otsonivettä voidaan hyödyntää tämän jälkeen kaikenlaisissa puhtaanapidon ja hygienian ylläpidon tarkoituksissa, joissa on perinteisesti totuttu hyödyntämään kemikaaleja.

BES-konsernin videoita otsoniveden tuotantotavasta (Englanti):

Säädökset ja käyttöturvallisuus

Otsonia ilmenee luonnossa niin ilmakehän yläosassa ja alaosassa. Yläosan otsonikerros on ensisijaisen tärkeä auringon UV-valon suojelun kannalta, mutta alaosan otsonikaasu suurina pitoisuuksina voi aiheuttaa terveysriskin etenkin astmaatikoille. Otsonille on ominaista pistävä haju ja se voidaan havaita jo 0,01 ppm pitoisuudessa. Otsonikaasu ärsyttää keuhkojen limakalvoja ja vaurioittaa keuhkokudosta. Terveillä henkilöillä tulehdusta ja ärsytysoireita alkaa tulla noin 120 µg/m³ pitoisuuksista.

Erotuksena otsonikaasun käyttöön, otsonivesilaitteitamme voi turvallisesti käyttää tiloissa, joihin on järjestetty normaali ilmanvaihto. Tutkimusten mukaan laitteiden ylijäämäotsonin pitoisuus ilmassa ei ylitä 0,05 ppm O3 pitoisuutta.

HTP-Arvot 2020 (Sosiaali- ja terveysministeriö)
Otsoni – kemikaalikortti (Työterveyslaitos)

Euroopan Unioni on asettanut direktiivin 2008/50/EY ilmanlaadusta otsonikaasun osalta seuraavasti:

  • Tiedotuskynnys 180 µg/m³/h (Liite XII)
  • Varoituskynnys 240 µg/m³/h (Liite XII)
  • Ihmisten terveyden suojelu suurin 8 tunnin pitoisuuskeskiarvo 120 µg/m³ (Liite VII)

Yhdysvaltain työturvallisuushallinto (OSHA) on asettanut vastaavasti turvallisuusrajat otsonikaasun osalta seuraavasti:

  • 8 tunnin pitoisuuskeskiarvo 0,1 ppm tai 15 min altistus 0,3 ppm

Suomessa otsonikaasun osalta on asetettu seuraavat turvallisuusrajat:

  • 8 tunnin pitoisuuskeskiarvo 0,05 ppm tai 0,1 mg/m³ sekä 15 min altistus 0,2 ppm tai 0,4 mg/m³

Tutkimustietoa

Otsoniveden käytöstä eri tarkoituksissa on löydettävissä paljon tieteellistä tutkimustietoa.

Martins, R.B., Castro, I.A., Pontelli, M., Souza, J.P., Lima, T.M., Melo, S.R., Siqueira, J.P.Z., Caetano, M.H., Arruda, E., de Almeida, M.T.G. (2020)
SARS-CoV-2 Inactivation by Ozonated
Water: A Preliminary Alternative for Environmental Disinfection

Letizia Carletti, Rinaldo Botondi, Moscetti, R. Riccardo Massantini (2013)
Use of ozone in sanitation and storage of fresh fruits and vegetables

Breidablik H.J., Lysebo D.E., Johannessen L., Kleiven, O.T. (2019)
Ozonized water as an alternative to alcohol-based hand disinfection

Särkkä-Tirkkonen M., Leskinen M., Ölmez H. (2008)
Pilot scale application of ozonated water wash – effect on microbiological and sensory quality parameters of processed iceberg lettuce during shelf-life

Ruokolainen J. (2015)
Otsoniveden käyttö siivouksessa

Gynther N. (2010)
Otsonivesikäsittely välidesinfiointiaineena; elintarvikkeen ja pintojen hygieeninen laatu

otsonin tutkimustietoa

Riippumattomien laboratorioiden testituloksia BES-konsernin laitteilla

AiheData
1Koronaviruksen desinfiointi otsonivesisumupullojen avulla (Covid-19) PDF
2Käsien desinfiointi otsonivesisumun avulla (E.Coli)PDF
3Keittiöveitsen desinfiointi otsonivesisumun avulla (E.Coli)PDF
4Käsien desinfiointi automaattisella veden desinfiointijärjestelmällä (WDS) tuotetulla otsonivedellä (Mikrobien vähennys)PDF
5Muovikappaleen käsittely automaattisella veden desinfiointiärjestelmällä (WDS) tuotetulla otsonivedellä (Mikrobien vähennys)PDF

Käyttökokemuksia

Jos haluatte lisätietoa laitteiden käytöstä mahdollisesti teidän tarpeisiinne, otattehan yhteyttä.

Sovelluskohteita: https://www.besgroups.com/food-safety/